Jakie są zalety i wady automatycznej maszyny do lodów?

Domowe lody to pyszny i zdrowy deser, który można przygotować przy pomocy automatycznej maszynki do lodów. Pomimo wielu charakterystycznych cech, urządzenie to ułatwia przygotowanie delikatnych lodów, jak również sorbetów owocowych.

Zalety i wady maszyny do lodów

Automat do lodów włoskich to idealna propozycja dla łakomczuchów i fanów zimnych deserów. Istnieje kilka odmian producentów lodów na dzisiejszym rynku urządzeń gospodarstwa domowego. Najpopularniejsze są modele automatyczne i półautomatyczne.

Różnica między nimi polega na obecności kompresora w wersji automatycznej, który wytwarza temperaturę wymaganą do produkcji lodów (-22°C).

Automatyczna maszyna do lodów

Dzięki temu automatyczna maszyna do lodów nie wymaga wielogodzinnego (10-24 godzin) wcześniejszego zamrażania misy w komorze zamrażarki lodówki, a także gwarantuje stałą temperaturę podczas procesu wytwarzania lodów.

Jednak obecność kompresora sprawia, że automatyczna zamrażarka jest dość dużym urządzeniem i znacznie zwiększa rozmiar i wagę urządzenia (średnio do 10,0 kg). Dlatego wybierając automatyczną maszynę do lodów, należy wziąć pod uwagę stałe miejsce w kuchni dla modeli automatycznych.

Maszyna do lodów włoskich w wersji półautomatycznej sprawia, że przy jej zakupie, należy wziąć pod uwagę wielkość misy do zamrażania w lodówce. Patelnia, która działa jako akumulator zimna, musi zmieścić się w zamrażarce, w przeciwnym razie po prostu nie będziesz w stanie zrobić lodów.

Jeśli chodzi o modele automatyczne, to koniecznie muszą one mieć timer do robienia różnych wariantów i ilości lodów, a niektóre modele są również wyposażone w książkę z przepisami, która pozwala stworzyć nie tylko słodki mleczny przysmak, ale również sorbety owocowe, które są świetne do ochłody w upale.

Maszyna do robienia lodów dostępna na stronie sklepu Polmarkus.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Urządzenia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.