Polewa czekoladowa do ciasta – sprzymierzeniec cukiernika

Gotowe wyroby cukiernicze są niezwykle przydatne w dekoracji ciast i tortów. Czekoladowa polewa na tort będzie niesamowicie efektownym jego wykończeniem. Zakup gotowego produktu nie tylko pozwala zaoszczędzić czas, eliminuje również ryzyko niepowodzenia robienia jej od postaw. Kupując gotowy produkt dobrej jakości, możemy mieć gwarancję udanego zdobienia. Polewa czekoladowa gotowa ma udoskonalaną wciąż recepturę, co zapewnia jej wyjątkowy aromat i smak.

Rodzaje czekoladowej polewy na tort

Polewa czekoladowa do ciasta może występować w różnych odmianach. Czekolada gorzka, deserowa, biała… Ciekawą opcją jest znalezienie polewy czekoladowej na tort z jadalnym brokatem. Taka dekoracja zachwyci każdego jubilata. Warto wspomnieć o tym, że polewy mogą występować również w wersji matowej lub błyszczącej, co sprawia duże pole manewru w zdobnictwie tortów.

Zastosowanie

polewa czekoladowa do ciasta

Polewa czekoladowa do ciasta link może być wykorzystana także mniej konwencjonalnie. Utarta z masłem może posłużyć jako idealny krem do przełożenia blatów, z kolei wylana do foremek o różnych kształtach może posłużyć jako czekoladowa rzeźba. Ciepła, czekoladowa polewa idealnie sprawdzi się również w tandemie z zimnymi lodami lub sorbetami. 

Polewa czekoladowa gotowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Zazwyczaj może wymagać podgrzania, dolania mleka czy wody. Płynną masę wylewa się na przygotowany uprzednio blat, równomiernie rozprowadza i nadaje jej odpowiedniej struktury. Zastygnięcie czekoladowej masy zazwyczaj wymaga kilkunastu minut. Taka zastygnięta powłoka może być idealną kanwą do tworzenia dekoracji.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Artykuły cukiernicze. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.