Wysokiej jakości piec konwekcyjny to podstawa dobrze zaopatrzonej restauracji i kuchni hotelowej. Obróbka termiczna ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy dania, piece konwekcyjne umożliwiają precyzyjne pieczenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw.
Zalety pieców konwekcyjnych
Piec konwekcyjny może być gazowy albo elektryczny. Jest on zaopatrzony w wentylatory i filtry oczyszczające powietrze przed wydostaniem się go na zewnątrz. Sprawia to, że w pomieszczeniu, gdzie jest pieczonych wiele potraw, zapachy nie mieszają się. Termoobieg powoduje również, że do pieczenia wykorzystuje się mniej energii, a potrawy mają w każdym miejscu taka samą temperaturę, więc są upieczone jednakowo. Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego umożliwia nie tylko pieczenie, ale również przygotowywanie potraw na parze. Przygotowane w ten sposób potrawy są dobrze wilgotne w smaku dzięki odpowiedniemu nawilżeniu. Piece konwekcyjne różnią się między sobą rozmiarem, funkcjami oraz niektórymi parametrami technicznymi.
Piec konwekcyjno-parowy – urządzenie dla profesjonalistów
Piec konwekcyjno-parowy wyposażony jest w dodatkowe działanie, jakim jest wytwarzanie pary. Dzięki temu można wykonywać w nim gotowanie, pieczenie, blanszowanie czy regenerowanie produktów, używany jest też do smażenia i grillowania. Zastosowanie niskich temperatur sprawia, że produkty przygotowywane w taki sposób zachowują swój naturalny smak i aromat. Piece konwekcyjne pozwalają na przygotowanie w tym samym czasie różnych dań, dlatego że ich aromaty nie przenikają się wzajemnie.