Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, ile makaroników i pianek cukierniczych zostało zmarnowanych przez rzekomą oszczędność przy zakupie termometru. A ludzie wciąż pytają, czego mogą użyć do mierzenia temperatury zamiast termometru. Lepiej po prostu kupić termometr gastronomiczny i nie psuć więcej jedzenia.
Różne rodzaje termometrów do ciast
Termometr cukierniczy można kupić na wielu stronach internetowych, w cukierniach, sklepach z urządzeniami AGD, a nawet w supermarketach. Jest tylko jeden problem. Oferta urządzeń do pomiaru temperatury syropu cukrowego, czekolady i karmelu jest ogromna. Dlatego wybór naprawdę dobrego termometru jest dość trudny. Aby nieco ułatwić zadanie, przyjrzyjmy się głównym typom termometrów do ciasta.
Termometr igłowy
Urządzenie to ma wiele nazw: termometr kontaktowy, igłowy, zanurzeniowy, sonda temperatury. Wszystkie modele tego typu wyglądają jak gruba metalowa igła z dołączonym wyświetlaczem pokazującym odczyty temperatury. Istnieje kilka podstawowych typów termometrów:
- Standardowa sonda temperatury. Elektroniczny wyświetlacz cyfrowy lub klasyczna tarcza z podziałką jest połączona przewodowo z igłą. Jest to najtańsza opcja. Należy jednak zadbać o to, aby był on dobrze zaizolowany przed wodą. Jeśli do wnętrza urządzenia dostanie się woda lub inne płyny, termometr ulegnie uszkodzeniu.
- Termometry kuchenne ze zdalną sondą. Jest to taka sama sonda jak opisana powyżej, ale igła jest przymocowana do długiego przewodu. Nie musisz się martwić o bezpieczeństwo urządzenia ani swoich rąk.
- Termometr łopatkowy. Ciekawy termometr do temperowania czekolady. Igła i wyświetlacz są wbudowane w konwencjonalną silikonową łopatkę, umożliwiając pomiar temperatury podczas mieszania składników.
Główną zaletą termometru igłowego jest niska cena podstawowej sondy temperatury. Chociaż na rynku dostępne są też bardzo drogie modele.
Termometr cukierniczy do nabycia w ofercie sprzedażowej w tym miejscu.